Wat je moet weten over mountainbiken in de winter
snowbiking-trans-limburg

Mountainbiken in de winter

Een blauwe hemel, temperaturen onder nul en een lekker laagje sneeuw. Zie hier de drie ingredi├źnten voor een perfecte winterse mountainbikedag.

Trans Limburg sneeuw mountainbiken
Snowbiken is mountainbiken in een lekker pak sneeuw

Maar pas op, er schuilt gevaar….

Het mountainbiken in de winter is vaak ook voor wielrenners een heerlijke bezigheid. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten om de boel veilig te houden. Bij temperaturen onder nul moet je al alert zijn. Zeker met een beetje wind.

 • Door de kou voelt je mond minder droog en drink je wellicht te weinig. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Wen je aan om elke 10 minuten een slokje te nemen.
 • Neem altijd een aluminium reddingsdekentje mee. Te koop bij o.a. het Kruidvat. Dit beschermt tegen onderkoeling voor in het geval je na een ongeval niet (direct) verder kunt. Door onderkoeling kun je in shock raken!
 • Bevriezing aan neus, oren, vingers en tenen komen regelmatig voor. Vaak maar oppervlakkig, maar je kunt er toch flink last van krijgen. Zorg voor warme kleding en beweeg regelmatig je vingers en tenen. Als het puntje van je neus een wittere kleur krijgt dan de rest, begint deze te bevriezen. Check elkaar hierop op voel af en toe eens of je nog gevoel erin hebt ­čÖé Er zijn verwarmbare handschoenen en inlegzolen. Ook zijn er warmtepleisters op de markt. Deze activeer je als je ze op je huid plakt. En dit houdt je lekker warm.
 • In geval van pech zul je merken dat je problemen krijgt als je je handschoenen uit moet doen. Rijden met dunne binnenhandschoentjes is dan handig. Hiermee kun je toch werken en krijg je het niet te koud.
 • Soms bevriezen onderdelen. Ik heb al regelmatig met een urinestraal mijn verstopte fietspomp en het ventiel van mijn band weer gangbaar gekregen. Niet zo charmant, maar als je verder wilt, toch een fijne oplossing.
 • Bewaar je telefoon op een warme plek. Door de kou gaat deze veel sneller leeg. En in geval van pech, is het handig om te kunnen bellen. Er zijn trouwens ook handschoenen waarmee je het touchscreen van je telefoon kunt bedienen. Hoef je die in elk geval niet uit te trekken.

Trans Limburg mountainbike en racefiets weekenden Zuid Limburg

Wil jij ook graag genieten van Nederlands mooiste mountainbike en wielren routes? Kijk dank eens naar ons programma overzicht of kijk direct bij de Trans-Limburg voor Mountainbikers of voor Wielrenners

Sneller, beter en veiliger met deze bandentips!

Sneeuw gevallen? Dan ga je natuurlijk biken. Want zo vaak hebben we die kans niet. In en om Valkenburg rijdt bijna iedereen tubeless, vanwege de meidoorns en de af en toe stenige ondergrond. Dat biedt ook voor de winter een groot voordeel. Maar hierover later meer…

Winter “instelling” voor je banden

Sneeuw is glad en zacht (in de meeste gevallen). En je weet; hoe zachter de ondergrond, hoe zachter de band. ( dat wist je toch wel h├ę…?) En dus rijd je met een zeer lage spanning als een scheermes door de sneeuw.

 • Verlaag je bandenspanning voor veiligheid en comfort.
 • De band vervormt steeds door de lage druk, waardoor de sneeuw uit de noppen wordt gedrukt. Zo behoudt je profiel zijn functie
 • De band verbreedt bij grondcontact, waardoor je een veel betere grip hebt in de bochten. Dit voorkomt wegschieten van de wielen. Zeker het voorwiel mag lekker zacht zijn.
 • Als je tubeless rijdt, dan heb je nauwelijks kant op stootlek. En dat is in de winter heeeeel fijn. Tubeless is eigenlijk altijd beter.
 • Een zachtere achterband verhoogt de tractie bij het bergop rijden en het aanzetten.

Met bovenstaande tips troef je je maatjes af. Gegarandeerd.

Altijd lachen met mijn grote vriend Olaf. Beetje opjagen en hopen op een foutje… ­čÖé

Bekijk ons reisaanbod

ladies mtb only weekend Trans-Limburg
Drie dagen

Ladies only MTB weekend met gids

Dit weekend Mountainbike je uitsluitend met andere dames. Twee overnachtingen in een Valkenburgs hotel en diner op zaterdag avond zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Onze gidsen kennen alle paadjes en zorgen voor een zorgeloos weekend.
ladies only fietsweekend limburg
Drie dagen

Ladies only RACE weekend met gids

Dit weekend fiets je uitsluitend met andere dames. Twee overnachtingen in een gezellig hotel zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Onze Trans-Limburg gidsen zorgen voor een zorgeloos weekend.

Mountainbike weekend in Luxemburg

Drie dagen door biken door canyons, bossen en velden. Mountainbiken pur sang. Dit is voor de ├Ęchte liefhebber. Een bijzondere ervaring. Drie overnachtingen met twee diners in super hotel met wellness. Drie tochten op GPS. Ik denk dat dit ons mooiste MTB programma is. Hier zit alles in!

Trans-Limburg Racefiets klassieker

Voor de ├Ęchte racefietser is dit een fantastisch programma. Drie dagen super rijden, tot zelfs ver in Belgi├ź. Twee overnachtingen onderweg zijn inbegrepen.┬á Genieten en afzien gaan hier hand in hand. Start op vrijdag, finish op zondag.

Trans-Limburg Mountainbike klassieker

Verbaas jezelf over de MTB routes die wij hebben samengesteld. Schitterende omgeving, mooie vergezichten. Het beste dat Limburg te bieden heeft, zit in deze routes! Start op vrijdag, finish op zondag. Twee overnachtingen onderweg zijn inbegrepen.

Over de auteur

client-photo-1
Patrick Dieteren

Commentaar

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.