Wintertraining. Mountainbiken en fietsen in de winter.
snowbiking-trans-limburg

Wintertraining voor mountainbikers en racefietsers?

 

Gek op fietsen? Dan vind je ons  Trans-Limburg programma helemaal te gek

Laat ik nu even niet de sportfysioloog gaan spelen, want dat ben ik niet, maar ik ben natuurlijk wel een ervaringsdeskundige ­čÖé
Het hele jaar door MOET er gesport worden, vind ik. Ken jij dat gevoel ook, dat gevoel van onrust als je niet hebt gesport? Het lichaam (mijn lichaam) en vooral mijn geest gaat ontwenningsverschijnselen vertonen. Hoe hier mee om te gaan is simpel: blijven sporten. Maar ja mountainbiken en fietsen in de winter, dat is al weer zoiets…

Om in het voorjaar goed voor de dag te komen, is het belangrijk dat je in de winter niet te veel inkakt. Je moet bijvoorbeeld geen 10% bijkomen, want dan begin je het voorjaar al met een enorme achterstand. En ook je hart/long capaciteit moeten in orde blijven. Zelf ervaar ik het fit blijven in de winter niet als een moeilijke opgave. Het draait om hart/longcapaciteit onderhouden en duurtraining doen. Dat zou ideaal zijn. Maar duurtraining……, zeg nou zelf, daar heeft toch niemand zin in in de winter?

Mountainbike en fietstraining in de winter

Om te beginnen, moet je doen wat goed voelt. Mocht je aspiraties hebben om in het voorjaar een cyclo of een marathon te gaan rijden, dan raad ik je aan om een trainingsschema te downloaden en hier gestaag aan te werken. Hier vind je bijvoorbeeld wat interessante trainingsinfo. Let op dat je aan iets begint dat je ook daadwerkelijk kunt volhouden. Vaak zijn het schema’s die tot zo’n 20 weken duren. Kijk dan vooral of je de laatste 10 weken kunt inpassen in je leven. Vaak is het zo dat de training in die laatste weken veel tijd gaat vreten. Het zou zonde zijn als je het schema dan gefrustreerd moet loslaten. Kies dus een schema dat in je dagelijkse leven is in te passen.


Heb je geen specifiek doel, maar wil je vanaf het voorjaar gewoon weer lekker kunnen fietsen, dan zijn er mogelijkheden genoeg om de winter lekker door te komen.

mountainbiken fietsen in de winter trans limbrug

Wintertraining tips & tricks

-bij koud en nat weer kun je vaak heerlijk mountainbiken. Op de weg vind ik het vaak deprimerend en krijg ik het ook sneller koud. Dus zie je me slechts zelden op de racefiets.
-spreek af met een fietsmaatje. Zo heb je een stok achter de deur en ga je sneller op pad
-sport twee of drie keer per week kort ( 1 tot 2 uurtjes). Ga 1 keer in de drie weken even een uurtje langer (drie uurtjes). Dit maakt de sprong naar langere duurtrainingen in het voorjaar makkelijker.
-combineer met hardlopen, core stability of bootcamp
-zelf sport ik nooit binnen omdat ik daar een enorme hekel aan heb. Ik moet de buitenlucht voelen en wil niet gebonden zijn aan tijden. Is het wel iets voor jou, dan kun je overwegen spinningclinics te volgen in groepsverband.
-tempowandelingen. Stevige wandelingen in d2 hartslagzone. Goed voor de vetverbranding, kan altijd en zo houd je het gewicht onder controle.

Indien je bovenstaande afwisselt, kom je lekker door de winter heen en blijf je gemotiveerd. In het voorjaar pik je de lange duurtrainingen snel weer op. Voordat jehet weet ben je klaar voor de Trans Limburg.

Dit zijn de “gevaren” van wintertraining voor andere spieren

Als je in de winter gaat combineren met bijvoorbeeld hardlopen, bootcamp of zoiets dergelijks, schuilt een serieus blessure gevaar.
Omdat je waarschijnlijk een goede basisconditie hebt, ben je geneigd om een nieuwe sportvorm langer en intensiever te doen dan goed voor je is. Niet alleen kortstondige spierpijn, maar vooral langdurige blessures liggen op de loer.

Stel; je wilt gaan hardlopen. Waarschijnlijk is het geen probleem om in een keer 30 min. te lopen. Je hart en longen kunnen dit prima aan en vormen dus geen rem. Dat is echter funest. Want zeker bij hardlopen kun je makkelijke knie, achillespees, hielspoor en nog allerlei vervelende blessures oplopen. Je pezen en spieren zijn immers niet gewend aan de enorme belasting van het hardlopen. Dit moet je dus echt opbouwen. Even Googelen op “beginnen met hardlopen” en ff een een uurtje inlezen ­čÖé
Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor bootcamp etc.

bootcamp trans Limburg

Bron: Bootcamp Fithuman

Ben je eenmaal een beetje in vorm, dan zul je merken dat het een heerlijke combi vormt met fietsen.

Nog een laatste tip voor je wintertraining !

Bij koud weer adem je het best door een sjaal of door je neus. Dit beschermt je longetjes.

Wist je dat Trans Limburg fantastische drie-daagse fietstochten door Limburg aanbiedt? Zowel voor mountainbikers als voor racefietsers!

Dus ga eens even vreemd deze winter en kom herboren tevoorschijn in de lente.

Bekijk ons reisaanbod

ladies mtb only weekend Trans-Limburg
Drie dagen

Ladies only MTB weekend met gids

Dit weekend Mountainbike je uitsluitend met andere dames. Twee overnachtingen in een Valkenburgs hotel en diner op zaterdag avond zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Onze gidsen kennen alle paadjes en zorgen voor een zorgeloos weekend.
ladies only fietsweekend limburg
Drie dagen

Ladies only RACE weekend met gids

Dit weekend fiets je uitsluitend met andere dames. Twee overnachtingen in een gezellig hotel zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Onze Trans-Limburg gidsen zorgen voor een zorgeloos weekend.

Mountainbike weekend in Luxemburg

Drie dagen door biken door canyons, bossen en velden. Mountainbiken pur sang. Dit is voor de ├Ęchte liefhebber. Een bijzondere ervaring. Drie overnachtingen met twee diners in super hotel met wellness. Drie tochten op GPS. Ik denk dat dit ons mooiste MTB programma is. Hier zit alles in!

Trans-Limburg Racefiets klassieker

Voor de ├Ęchte racefietser is dit een fantastisch programma. Drie dagen super rijden, tot zelfs ver in Belgi├ź. Twee overnachtingen onderweg zijn inbegrepen.┬á Genieten en afzien gaan hier hand in hand. Start op vrijdag, finish op zondag.

Trans-Limburg Mountainbike klassieker

Verbaas jezelf over de MTB routes die wij hebben samengesteld. Schitterende omgeving, mooie vergezichten. Het beste dat Limburg te bieden heeft, zit in deze routes! Start op vrijdag, finish op zondag. Twee overnachtingen onderweg zijn inbegrepen.

 

 

 

Over de auteur

client-photo-1
Patrick Dieteren

Commentaar

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.