Mooiste wandelroutes zuid limburg
wandelen in Limburg

Mooiste wandelroutes zuid limburg

Lees onze drie belangrijkste tips!

Maar eerst:  wat maakt wandelen in Limburg eigenlijk zo bijzonder?

Het afwisselende landschap van Limburg met de kenmerkende heuvels is natuurlijk bij iedereen bekend. Mooie vakwerk dorpjes met idyllische kerkjes en stromende beekjes. Wandelen in Limburg is als wandelen door een ansichtkaart.

Trans Limburg wandelen asperges

Behalve de schitterende heuvels kun je in Limburg ook genieten van heerlijke streekgerechten. Limburgse asperges, de Limburgse Jonagold appel staat bekend als één van de gezondste appels. Maar wat dacht je van een heerlijke beekforel met een glaasje heerlijke wijn van Limburgse bodem? Het aspergeseizoen loopt van ongeveer eerste helft april tot 24 juni (St. Jan). Dus voor de bourgondische wandelliefhebber is dit een mooie periode. Neem bijvoorbeeld deel aan de Trans Limburg voor wandelaars. Dat is drie dagen heerlijk rondtrekken met bagagetransport en twee hotelovernachtingen onderweg. En dat over fantastische routes met ongelooflijke vergezichten.

Trans Limburg wandelen wijnbouw

 

Mooiste wandelroutes van Zuid Limburg

Het is lastig om een top samen te stellen, maar ik heb mijn beste gedaan. De routes zijn allemaal even mooi, maar je zult steeds naar de startplek moeten gaan met auto, bus, fiets of te voet, natuurlijk. De Trans Limburg voor wandelaars vormt hierop een uitzondering. Deze drie-daagse is inclusief bagagetransport en hotelovernachtingen onderweg. Dus geen gedoe met bagage en het zoeken van de routes. Meer info vind je bij Trans Limburg Wandelen

  1. Wandelen op de heide in Brunssum. Dit is maar een kort wandelingetje van ongeveer 5 km. Maar je proeft hier wat het is om over heidelandschap te dwalen. De Brunssummerheide kent vele routes die je makkelijk aan elkaar kunt lussen tot vele kilometer. Je kunt er bovendien wat eten en drinken en makkelijk en gratis je auto parkeren.
    Vanwege de vergezichten en de gevarieerde vegetatie, zeker een aanrader.
  2. De kastelen route, zoals door vvv Zuid-Limburg aangeboden is ook zeker een aanrader. Een rondje van 5 km langs Kasteel Oost, Kasteell Schaloen en Genhoes. Makkelijk te lopen met niet te veel hoogtemeters. De omgeving is schitterend en je loopt langs de snelst stromende rivier(tje) van Nederland; de Geul.
  3. De Epen wandeling van Wazlo. Heuvelachtig terrein, veel bos, brede wegen en smalle paadjes, op en af. Een pittige route, waar wel geluncht kan worden bij diverse gelegenheden. De route is zo’n 14km en gaat door hoogwaardig natuurgebied. Echt schitterend.

Wandelen blijft natuurlijk een persoonlijke beleving

Bovenstaande is natuurlijk maar een persoonlijke suggestie. Heel veel wandelingen zijn mooi en verdienen het om genoemd te worden. De heren Wazlo en Knubben zijn de echte kenners in deze regio. Jo Knubben is overigens de ontwerper van de drie daagse Trans-Limburg route. Uiteraard heb ik de route zelf in drie dagen nagelopen en het is echt waar fantastisch. Dus als je drie dagen de tijd hebt, dan hoef je niet meer lang na te denken. Meer info over deze drie-daagse vind je hier

Of kijk even naar de filmimpressie:

Lees onze top drie tips om verrassingen tijdens de mooiste wandelroutes van zuid Limburg te voorkomen

1. Welke schoenen voor wandelen in Limburg?

Als je dan toch naar Limburg komt om te wandelen, welke schoenen trek je dan aan?
Vaak zien we wandelaars met enorme “klompen” rond lopen. Zeer zware schoenen met een grof profiel en een stugge zool. Vaak van dik leer en tot boven de enkel. Nergens voor nodig en bovendien veel te onhandig. Zelf raad ik een lichte trekking schoen aan (zie plaatje). Een vrije enkel vind ik geen probleem omdat we niet zoveel rotsachtige ondergrond hebben. Heb zwakke enkels, kies dan voor een wat hogere schoen. Maar houd het geheel licht en soepel. Laat je goed adviseren als je nieuwe schoenen wilt aanschaffen. De ondergrond in Limburg is over het algemeen zacht en kan ook glad zijn. Een soepele zool met een matig profiel is dan het meest geschikt. Goretex materiaal in combinatie met een stofachtige of gladlederen buitenkant. Wil je weten hoe Goretex werkt? Klik dan hier (engelstalig)

Trekking schoen Trans Limburg

2. Zijn wandelstokken nodig om te wandelen in Limburg?

wandelstokken trans limburg wandelen

Of ze nodig zijn, hangt van een aantal factoren af. Loop je bijvoorbeeld met een rugzak, dan ben je een beetje top-zwaar, zoals dat heet. Wandelen over ongelijke ondergrond kan je uit balans brengen. Een wat zwaardere rugzak kan je dan een meetrekken. Met je wandelstokken kun je dat opvangen. Wandelen in Limburg gaat natuurlijk op en af en de ondergrond is afwisselend. Voor mensen die iets minder zeker stappen, kan het een uitkomst zijn. De meeste wandelstokken zijn telescopisch en makkelijk op een rugzakje vast te maken. Dan kun je ze gebruiken als het nodig is. Bij glibberige (natte) omstandigheden komen ze wellicht goed van pas. In elk geval handig bij wandelingen over drassig grasland en kale kleipaadjes. Dit kom je tijdens het wandelen in Limburg regelmatig tegen.

 

3. Welke kleding is geschikt om te wandelen in Limburg?

Afhankelijk van de weersomstandigheden kies je natuurlijk voor een outfit die tegen een drupje kan, of juist geschikt is tegen de hitte. Omdat je vaak wat langer onderweg bent, is het handig om in een rugzakje wat extra kleding mee te nemen. Een hoedje tegen de zon, een poncho of een regenjasje. Kies altijd voor licht en liefst ademend materiaal. Een trekkingbroek, kort of lang of afritsbaar is bijzonder geschikt. Deze zijn ademend, licht en snel weer droog. Als je een lange poncho meeneemt die over je rugzak gaat, ben je eigenlijk al goed gedekt tegen onverwachte regen. Weet je zeker dat je een langere tijd in de regen zult moeten lopen? Kies dan voor een ademend (goretex) jasje en dito broek. Vergeet dan ook niet een regenhoes over je rugzak te trekken!

Trans limburg wandelen poncho

 

Sokken zijn ook heel belangrijk. Neem in je bagage altijd een extra paar mee. Kies voor speciale wandelsokken. Je zult merken dat je dan minder snel blaren krijgt en minder branderige voeten.Ondergoed; het liefst geen katoen, maar echt sport ondergoed. Dit droogt snel, ademt en heeft meestal een strakke pasvorm. Dit zit ook gewoon lekker.Als shirt kies je het best een luchtig, wat ruimer zittend hemd of shirt. Een dunne fleece trui of kan makkelijk in je rugzak mee en is handig zodat je kunt varieren in het aantal kledinglagen.Denk trouwens ook aan zonbeschermers: zonnebril, zonnebrand, hoedje etc.
Heb je specifietk advies nodig? Persoonlijk ben ik altijd erg tevreden over het advies dat ik krijg bij Bever buitensport.

Wil je een keertje een mooie driedaagse wandeling lopen, kijk dan eens naar de wandelroutes in Limburg van Trans Limburg. Dit is een fantastische drie-daagse wandeling van in totaal 60 km, mooi verdeeld over drie dagen. Afwisselend terrein en bijzonder mooi!

Drie dagen wandelen vergt wel wat voorbereiding Wij maken het je makkelijk en hebben alle info samengevat in een downloadbare pdf.

Hier kun je onze PDF downloaden

Heel fijn als je dit artikel over de mooiste wandelroute van Zuid Limburg wilt delen

Klik svp in de rechter zijkant en deel via fb , twitter, etc..

 

Wij wensen je heel veel wandelplezier toe. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact op 🙂

Wil je weten wat nog meer doen? Kijk dan even op onze home pagina

Ben je misschien toch meer een mountainbiker? Lees dan onze blogs over Mountainbiken in de Alpen  of bekijk onze ervaringen met vaste routes in Limburg.

Bekijk ons reisaanbod

ladies mtb only weekend Trans-Limburg
Drie dagen

Ladies only MTB weekend met gids

Dit weekend Mountainbike je uitsluitend met andere dames. Twee overnachtingen in een Valkenburgs hotel en diner op zaterdag avond zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Onze gidsen kennen alle paadjes en zorgen voor een zorgeloos weekend.
ladies only fietsweekend limburg
Drie dagen

Ladies only RACE weekend met gids

Dit weekend fiets je uitsluitend met andere dames. Twee overnachtingen in een gezellig hotel zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Onze Trans-Limburg gidsen zorgen voor een zorgeloos weekend.

Mountainbike weekend in Luxemburg

Drie dagen door biken door canyons, bossen en velden. Mountainbiken pur sang. Dit is voor de èchte liefhebber. Een bijzondere ervaring. Drie overnachtingen met twee diners in super hotel met wellness. Drie tochten op GPS. Ik denk dat dit ons mooiste MTB programma is. Hier zit alles in!

Trans-Limburg Racefiets klassieker

Voor de èchte racefietser is dit een fantastisch programma. Drie dagen super rijden, tot zelfs ver in België. Twee overnachtingen onderweg zijn inbegrepen.  Genieten en afzien gaan hier hand in hand. Start op vrijdag, finish op zondag.

Trans-Limburg Mountainbike klassieker

Verbaas jezelf over de MTB routes die wij hebben samengesteld. Schitterende omgeving, mooie vergezichten. Het beste dat Limburg te bieden heeft, zit in deze routes! Start op vrijdag, finish op zondag. Twee overnachtingen onderweg zijn inbegrepen.

Over de auteur

client-photo-1
Patrick Dieteren

Commentaar

jeanine
19 januari 2018
Hallo Zijn er oom tochten met meer kilometers zo vanaf een km of 15 of meer en meerdere dan zouden we eens naar Limburg komen
Patrick Dieteren
21 januari 2018
Beste Janine, Onze Trans Limburg wandeling is een drie-daagse, waarbij je de eerste dag ongeveer 24 km aflegt en vervolgens twee dagen ongeveer 18 km. Met vriendelijke groet, Patrick https://www.trans-limburg.nl/wp-admin/edit-comments.php#comments-form

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.