Mountainbike fouten | 9 tips om beter te mountainbiken!
mountainbike en racefiets vakantie zuid Limburg

Mountainbike fouten | ga beter mountainbiken met deze tips

Mountainbike fouten kosten niet alleen veel energie, maar bederven ook het fietsplezier.
Fietsen is trappen op de pedalen van een fiets, en daardoor ga je vooruit. Simpel zat. Maar hoe komt het dan dat mensen toch in de problemen komen? Wij verzamelden een aantal veelvuldig voorkomende problemen en hebben natuurlijk gelijk een aantal tips!

Beter mountainbiken met deze tips!

Oei, even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten om mezelf voor te stellen.
Ik ben Patrick Dieteren en fanatiek mountainbiker. Vanuit mijn passie ben ik begonnen met mijn bedrijf Trans-Limburg. Vanuit Trans-Limburg organiseer ik o.a. Mountainbike en wielerweekenden in Zuid Limburg en ook een mtb weekend in Luxemburg. Ik heb redelijk wat buitenlandse mtb en race cyclo sportieven gedaan maar kom steeds vaker tot de conclusie dat relaxed onderweg zijn toch het allerbelangrijkste is.
Dit verklaart dan ook mijn passie voor mijn bedrijf Trans-Limburg. Kleinschalige evenementen waarbij iedereen met onze GPS apparatuur een fantastische ervaring van vrijheid in combinatie met fysieke inspanning kan beleven. Onze weekenden zijn inclusief hotels, bagagetransport, back-up, GPS leen apparatuur enz. Je wordt volledig ontzorgd. Klik op Mountainbiken in Zuid Limburg voor een uitgebreide programma beschrijving.

#1. Te snel van start gaan

Een van de meest gemaakte fouten bij het mountainbiken is het volgende scenario: Lekker de eerste berg opknallen en je vrienden eens laten zien in welke topvorm je verkeerd. Nou, veel succes daarmee. Je lichaam moet eerst op temperatuur komen. Koude spieren gebruiken wel tot 6 keer meer energie dan opgewarmde spieren.  Door gelijk aan te vallen, zul  je snel buiten adem komen en heb je veel tijd nodig om te herstellen. Eerst goed opwarmen en de eerste klim je hartslag laag houden en je ademhaling onder controle. Hijgend de eerst beklimming nemen zul je bezuren!

#2. Denken dat je er bijna bent

Heuveltjes zijn één ding, bergen zijn van een ander kaliber. Vaak komt er na de vermeende top van een berg nog een tweede top, die je niet direct kunt zien liggen vanwege het zadel dat er tussenin ligt. De heuvels in Limburg zijn meestal rechttoe-rechtaan. In de Ardennen merken we echter al dat het vaak een soort tweetrapsraketten zijn. Een lichte afvlakking of een bocht luidt niet altijd het einde van de klim in. Tip: Rijd altijd in reserves!

#3. Niet de juiste kleding

Als je jezelf graag pijnigt, kan het een goed idee zijn om een broek zonder zeem te nemen. Voor minder masochistisch ingestelde rijders is de juiste kleding echter belangrijk. Een zeem is een absolute must voor je billetjes. Maar ook sneldrogende overige kleding houdt je langer fit en voorkomt te snelle afkoeling. Wist je dat zweten enorm veel energie kost? Bij hardlopers wordt verreweg de meeste energie besteed aan het op temperatuur houden van het lichaam. Ademende shirts met een technisch ondershirt zijn belangrijk. Ga je echt de bergen in, kijk dan ook  eens op dit blog voor belangrijke veiligheidstips. En voor winterharde bikers, kijk je op ons blog voor winterkleding.

#4. Niet de juiste bandenspanning

Zachter ondergrond= zachte band. Harde ondergrond = harde band. Dat is zo’n beetje de stelregel. Omdat er tegenwoordig veel verschillende breedtematen zijn in mtb banden en rijders verschillen in  gewicht, is er moeilijk een algemene Bar luchtdruk aan te geven. Mijn tip: begin altijd met een harde band, die je met enige moeite met twee duimen

nog kunt indrukken. Merk je dat je voorwiel weg wilt glijden in de bochten en je achterwiel te weinig tractie heeft, verlaag dan je druk een beetje. Eventueel herhalen.

#5. Stoppen tijden een klim

Als je moet stoppen tijdens een klim, ben je misschien niet goed genoeg getraind, maar in veel gevallen ben je te fanatiek gestart met mountainbiken. Stop dan één keer lang genoeg; zo’n 5 tot 10 minuten. Pas als je hartslag flink is gezakt onderneem je een nieuwe poging, waarbij je rustiger fietst in een lichter verzetje. Ga vooral geen korte stops inbouwen, elke keer als je buiten adem geraakt. Dat wordt nl niets. Blijf rustig en kies een geleidelijk tempo.

#6. Te koud, te warm gekleed

Bergop? Gelijk overjasje los en / of ritsje open. Houd je lichaam koel. Het op temperatuur houden van je lichaam vreet namelijk energie. Kom je boven aan, trek dan gelijk een extra jasje aan om je bezweette lichaam te beschermen tegen afkoeling. Een van mijn beste MTB -maten is al eens in een afdaling onderkoeld geraakt door het niet bij zich hebben van een extra jasje. Het was zomer, en 30 graden in het dal. Maar op 1800 mtr is het toch allemaal anders. je komt dan ook gelijk al in de gevarenzone terecht!

#7. Verkeerde verzet (heel belangrijk om beter te mountainbiken!)

Trapfrequentie is persoonlijk. Vaak zie ik echter dat veel hobbyfietsers ofwel te licht (koffiemolentje) of te zwaar ( molenverzet) trappen. Te licht vergt een enorme conditie (denk aan Lance Armstrong) en een groot verzet (Denk aan Merckx) vergt heel veel kracht. Beide voorbeelden zijn uitersten. De meeste hobbyfietsers zitten er tussenin. Op een vlakke weg is het prettig om tussen de 85 en 100 omwentelingen te maken. Zeker als je de echte bergen gaat beklimmen, raad ik je mijn artikel aan over mountainbiken in de Alpen 

#8. Foutief remmen

Remmen doe je geleidelijk en met interval. Nooit je rem laten slepen. Kort remmen en weer even los laten. Dan wederom kort remmen en weer los laten. Hierdoor voorkom je kokende olie in je remleiding, wat tot remkrachtverlies leidt. je remt met 70 tot 90 % met je voorrem. Het voorwiel slipt namelijk veel minder snel.

#9. Zadel te hoog of te laag

Je kunt enorm veel kracht verliezen door een te hoge of te lage zadelstand.  Laat je goed adviseren door je fietsenmaker, over je houding in het algemeen, maar vooral over de hoogte van je zadel. Een handigheidje is het volgende: Plaats een pedaal helemaal naar beneden. Houd je stuur met beide handen vast (fietspositie) en plaats dan de HAK van je schoen op het pedaal. Als je been dan volledig gestrekt is, staat je zadel meestal goed afgesteld. Zodra je inklikt in je pedalen, houd je in de laagste pedaalstand een kleine knik in je been ( niet volledig gestrekt) En dat is zoals het hoort.

Zin in een mooi fiets-avontuur?

Als je klaar bent voor een geweldig mountainbike avontuur, kijk dan eens bij onze Trans-Limburg mtb drie-daagse
Mocht je op zoek zijn naar vette mtb routes in Limburg, lees dan mijn artikel over de mooiste mountainbike routes in Limburg

Bekijk ons reisaanbod

Wandelprogramma voor partners

Je partner is onderweg op de fiets en jij kunt al wandelend genieten van de heerlijke natuur. 's avonds zijn jullie in hetzelfde hotel. Uitsluitend in combinatie met de Klassieker programma's (RACE en MTB)

Wandel weekend Zuid-Limburg

Twee dagen fantastisch wandelen met één overnachting onderweg. Heerlijk genieten van de Limburgse heuvels. Schitterende vergezichten, leuke dorpjes en natuurlijk een goed hotel. Het diner is inbegrepen.

Trans-Limburg de wandel klassieker

Dit is puur genieten. Drie schitterende! wandelingen door Zuid-Limburg en een stukje Voerstreek (B). Twee overnachtingen in een uitstekend hotel incl. diner zijn inbegrepen. Prachtige natuur, en schitterende vergezichten. Een aanrader!
Trans_limburg_wielrennen
Twee dagen

Gemengd RACE weekend met gids

Twee dagen op pad met de gidsen van Trans-Limburg. Twee overnachtingen in het Black Label hotel zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Laat je verrassen door onze gidsen.
ladies mtb only weekend Trans-Limburg
Twee dagen

Ladies only MTB weekend met gids

Dit weekend Mountainbike je uitsluitend met andere dames. Twee overnachtingen in het Black Label hotel zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Onze gidsen kennen alle paadjes en zorgen voor een zorgeloos weekend.
racefiets weekend ladies only Trans Limburg
Twee dagen

Ladies only RACE weekend met gids

Dit weekend fiets je uitsluitend met andere dames. Twee overnachtingen in het Black Label hotel zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Onze Trans-Limburg gidsen zorgen voor een zorgeloos weekend.
Luxemburg mtb
Drie dagen

Mountainbike weekend in Luxemburg

Drie dagen door biken door canyons, bossen en velden. Mountainbiken pur sang. Dit is voor de èchte liefhebber. Een bijzondere ervaring. Drie overnachtingen met twee diners in super hotel met wellness. Drie tochten op GPS

Racefiets weekend Zuid-Limburg

Heb je wat minder tijd, maar wil je wel optimaal genieten? Dan is dit een heerlijk racefiets weekend voor je. Één overnachting onderweg en twee geweldige routes. Start op zaterdag, finish op zondag. Optimaal genieten!

Mountainbike weekend Zuid-Limburg

Heb je wat minder tijd, maar wil je wel optimaal genieten? Dan is dit een heerlijk MTB weekend voor je. Één overnachting onderweg en twee geweldige routes. Start op zaterdag, finish op zondag. Optimaal genieten!

Trans-Limburg Racefiets comfort

Drie waanzinnig fantastische racefiets routes over verkeersluwe wegen. Je overnacht twee maal in hetzelfde hotel onderweg. Lekker comfortabel dus. Start op vrijdag, finish op zondag.

Trans-Limburg Mountainbike comfort

Drie waanzinnig mooie routes. Je overnacht twee maal in hetzelfde hotel onderweg. Lekker comfortabel dus. De MTB routes zijn werkelijk schitterend en uitdagend. Start op vrijdag, finish op zondag.

Trans-Limburg Racefiets klassieker

Voor de èchte racefietser is dit een fantastisch programma. Drie dagen super rijden, tot zelfs ver in België. Twee overnachtingen onderweg zijn inbegrepen.  Genieten en afzien gaan hier hand in hand. Start op vrijdag, finish op zondag.

Trans-Limburg Mountainbike klassieker

Verbaas jezelf over de MTB routes die wij hebben samengesteld. Schitterende omgeving, mooie vergezichten. Het beste dat Limburg te bieden heeft, zit in deze routes! Start op vrijdag, finish op zondag. Twee overnachtingen onderweg zijn inbegrepen.

Over de auteur

client-photo-1
Patrick Dieteren

Commentaar

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.