Mountainbike vakantie Zuid Limburg | Trans-Limburg

Wat maakt Trans-Limburg zo speciaal?

De routes zijn gemaakt met fanatiekste lokale mountainbikers.
De routes zijn een uitdaging voor je lichaam, conditie en techniek.
Gezellige hotels zorgen voor een leuk moment van ontspanning.
Hoge avontuurlijke waarde!
Geen massa deelname, maar slechts max 50 deelnemers per startdag.
Afzien en genieten gaan bij ons hand in hand.
Alle deelnemers rijden op GPS in hun eigen tempo (Gps is inbegrepen).
Hotel overnachtingen, bagagetransport en back-up zijn inbegrepen.
Kleinschalig met èchte persoonlijke aandacht.

Sinds 2003 en still going strong !
We garanderen je een ècht fantastisch mountainbike weekend.

Trailer

Misschien wel de mooiste MTB routes van Nederland

Mountainbike programma

ladies mtb only weekend Trans-Limburg
Drie dagen

Ladies only MTB weekend met gids

Dit weekend Mountainbike je uitsluitend met andere dames. Twee overnachtingen in een Valkenburgs hotel en diner op zaterdag avond zijn inbegrepen. Evenals twee schitterende dagtochten. Alles wordt top voor je geregeld. Onze gidsen kennen alle paadjes en zorgen voor een zorgeloos weekend.
per persoon
mountainbiken luxemburg
Drie dagen

Mountainbike weekend in Luxemburg

Drie dagen door biken door canyons, bossen en velden. Mountainbiken pur sang. Dit is voor de èchte liefhebber. Een bijzondere ervaring. Drie overnachtingen met twee diners in super hotel met wellness. Drie tochten op GPS. Ik denk dat dit ons mooiste MTB programma is. Hier zit alles in!
per persoon
Trans Limburg mountainbiken weekend Limburg
Drie dagen

Trans-Limburg Mountainbike comfort

Drie waanzinnig mooie routes. Je overnacht twee maal in hetzelfde hotel onderweg. Lekker comfortabel dus. De MTB routes zijn werkelijk schitterend en uitdagend. Start op vrijdag, finish op zondag.
Trans Limburg mountainbiken mountainbike weekend
Drie dagen

Trans-Limburg Mountainbike klassieker

Verbaas jezelf over de MTB routes die wij hebben samengesteld. Schitterende omgeving, mooie vergezichten. Het beste dat Limburg te bieden heeft, zit in deze routes! Start op vrijdag, finish op zondag. Twee overnachtingen onderweg zijn inbegrepen.

Mountainbike vakantie Zuid Limburg over de mooiste mtb routes; een heerlijke mountainbike vakantie.

Mountainbike reis over de mooiste routes, van hotel naar hotel. Als het gaat om een mooi mountainbike avontuur in Zuid Limburg, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Een mountainbike reis met Trans-Limburg garandeert je een mountainbike vakantie waarbij alles voor je geregeld wordt.

Oei, even voorstellen

Voordat ik verder ga, moet ik me natuurlijk wel even voorstellen.
Ik ben Patrick Dieteren en fanatiek mountainbiker en racefietser. Vanuit mijn passie ben ik begonnen met mijn bedrijf  Trans-Limburg. Vanuit Trans-Limburg organiseer ik o.a. Mountainbike en wielerweekenden in Zuid Limburg en ook een mtb weekend in Luxemburg.  Ik heb redelijk wat buitenlandse mtb en race cyclo sportieven zoals bijvoorbeeld de Ötztahler Radmarathon en La Marmotte en per mountainbike o.a. de Alpen Tour Trophy, Swiss bike Masters en een Trans-Alp gedaan. Grootschalige eventementen waar prestatie voorop stond. Toch genoot en geniet ik bovenal het meest van de relaxte tourtochten met mijn vrienden. Met je eigen clubje sportief bezig zijn zonder tijdsdruk en prestatiedrang.

Mountainbike en racefiets vakantie op een ontspannen manier

Dit verklaart vervolgens dan ook mijn passie voor mijn bedrijf Trans-Limburg. Kleinschalige evenementen waarbij iedereen met onze GPS apparatuur een fantastische ervaring van vrijheid in combinatie met fysieke inspanning kan beleven. Onze weekenden zijn inclusief hotels, bagagetransport, back-up, GPS leen apparatuur enz. Je wordt volledig ontzorgd. Klik op Mountainbiken in Zuid Limburg voor een uitgebreide programma beschrijving of op wielrennen in Zuid Limburg voor het racefiets programma.

Mountainbike vakantie Zuid Limburg

Onze mountainbikeroutes in Zuid Limburg zijn met veel liefde en kennis van het terrein samengesteld. Slimme verbindingswegen zorgen ervoor dat je maximaal onverhard rijdt. Alle secties die bij de locals geliefd zijn komen samen in onze mountainbike routes. Mountainbiken in Limburg was nog nooit zo gaaf. Je zult een heerlijke mountainbike vakantie beleven.

Mountainbike reis van Trans-Limburg

We hebben voor iedere ervaren mountainbiker een geschikte mountainbike reis in Zuid Limburg.  Het grote verschil tussen de Trans-Limburg Klassieker en de Comfort versie is dat je bij de klassieker twee verschillende hotels hebt onderweg. Hierdoor wat avontuurlijker, maar je zult ook een keertje extra moeten inpakken. Bij de comfortversie hoeft dit niet, want je overnacht tijdens je mountainbike avontuur twee maal in hetzelfde hotel.

Light versie mountainbiken?

Al onze programma’s kennen een light versie. Elke dag,  bij de start van je mountainbike avontuur door Limburg, kun je kiezen. Ben je (nog) niet super in vorm of getraind, of is het een regenachtige dag, dan kun je bijvoorbeeld die dag voor de light versie kiezen. Zo kun je altijd optimaal mountainbiken. De light routes zijn overigens net zo mooi en kennen net zo’ n zware beklimmingen en gave afdalingen als de volledige versie. Je maakt echte minder kilometers en minder hoogtemeters.

Onze mountainbike reizen en racefiets reizen in het kort.

Onze programma’s zijn met heel veel liefde en aandacht voor sport, natuur en beleving samengesteld. De mountainbike routes gaan voor meer dan 90% van de rijtijd over onverharde wegen. Heerlijke trails en veldwegen, mooie beklimmingen en snelle afdalingen horen daar natuurlijk ook bij.  De racefiets routes zijn met dezelfde liefde samengesteld en gaan hoofdzakelijk over verkeersluwe wegen en bevatten de highlights uit de directe omgeving, maar gaan ook over Duits en Belgisch grondgebied.

Tijdens de drie-daagse etappe rit overnacht je in twee hotels onderweg. Een echte (off)road trip dus.

MTB routes Zuid Limburg

Wat je moet weten over mountainbike routes Zuid Limburg

De MTB routes Limburg  gaan allen over grondgebied van verschillende beheerders. Allereerst is het belangrijk om te weten dat je als mountainbiker “te gast” bent bij een aantal van die verschillende organisaties. Ik heb het dan over de gastheren van de Limburgse natuur.
Het landschapsbeheer in Limburg is in handen van een groot aantal grote en kleinere beheer- en belangenmaatschappijen.
Zo kennen we o.a. :
Stichting Limburgs Landschap
Staatsbosbeheer
IKL (Instandhouding kleine landschapselementen)
Natuurmonumenten

Oei, even voorstellen

Neem me niet kwalijk, maar ik ben helemaal vergeten om mezelf voor te stellen.
Ik ben Patrick Dieteren en fanatiek mountainbiker. Vanuit mijn passie ben ik begonnen met mijn bedrijf  Trans-Limburg. Vanuit Trans-Limburg organiseer ik o.a. Mountainbike en wielerweekenden in Zuid Limburg en ook een mtb weekend in Luxemburg.  Ik heb redelijk wat buitenlandse mtb en race cyclo sportieven gedaan maar kom steeds vaker tot de conclusie dat relaxed onderweg zijn toch het allerbelangrijkste is.
Dit verklaart dan ook mijn passie voor mijn bedrijf Trans-Limburg. Kleinschalige evenementen waarbij iedereen met onze GPS apparatuur een fantastische ervaring van vrijheid in combinatie met fysieke inspanning kan beleven. Onze weekenden zijn inclusief hotels, bagagetransport, back-up, GPS leen apparatuur enz. Je wordt volledig ontzorgd. Klik op Mountainbiken in Zuid Limburg voor een uitgebreide programma beschrijving.

Wat houdt dit in voor de mountainbikers in Zuid Limburg?

Dit is maar een greep uit de grote groep organisaties die het Limburgse landschap hoog in het vaandel heeft staan. Al deze partijen doen hun uiterste best om mens en dier in Limburg zo optimaal mogelijk te laten genieten. Deze partijen zijn ook betrokken bij het mountainbiken door de Limburgse heuvels. Mountainbike routes in Valkenburg en omstreken mogen derhalve niet zo maar over elk willekeurig hazenpaadje aangelegd worden. Erosie en dieren-leefgebieden spelen vaak een belangrijke rol bij de afwegingen.

MTB routes in Zuid Limburg. Meer dan 200km

mtb routes zuid limburg

Toch is het gelukt om meer dan 200km aan fantastische routes aan te leggen.
Het is een helse klus geweest om zo veel kilometers aan mountainbike routes aan te leggen. Tenminste, als je rekening moet houden met alle instanties, wandelaars, veiligheid en ook de wensen van de mountainbikers zelf, natuurlijk.
Lees ook eens mijn artikel over Mountainbiken in de Alpen. Mocht je overwegen om voor het grote werk te gaan, dan is dit zeker een interessant stuk voor je.
Maar, hier is men heel goed in geslaagd. Op mtbroutes kun je een overzicht vinden van alle routes die er zijn in Nederland. Zo vind je in de omgeving van Valkenburg diverse routes. De een wat mooier, de ander wat pittiger, eentje wat dichter bij, voor de ander heb je de auto nodig enz. Er is echter voor iedereen wel wat mooist te vinden. De mountainbike routes in Valkenburg en omgeving trekken elk jaar weer volop sportievelingen aan.
Margraten, Gulpen, Epen, Vijlen, Meerssen, Valkenburg, Maastricht. Allemaal leuke routes. Het zijn altijd lussen, dus je komt altijd weer uit bij je auto.

 

Mijn persoonlijke favorieten (willekeurige volgorde)

Moutainbike route Brunssum:

Voor trailrijders: Ga naar de Brunssemmerheide-route(er zijn er een aantal). Heerlijke trails maar verwacht niet al te veel klimwerk. De klim langs de skibaan (de zwarte berg) is overigens wel een killer die je nog lang bij zal blijven. Nadeel: Je moet een flink stukje met de auto vanuit Valkenburg. Met de fiets kan ook, maar dan rijd je veel over het asfalt heen en terug. Maar nogmaals. Gave route.

Mountainbike route Margraten

Zin om te knallen? Neem de Margraten route. Snelle ronde, toch wat leuke hoogtemeters. 30 km en zo’n 350 hm. De ronde is snel qua ondergrond en parcours, maar kent mooie vergezichten en landschappelijke absoluut de moeite waard. Voor mij vaak een late middag of vroeg avond ronde. Zeker als je in vorm bent is deze ronde goed voor het moreel omdat je dan stevig kunt knallen. En vanuit mijn huis zit ik in 10 minuten op de route 🙂

Mountainbike route Epen

Lekker pittig rondje. Verhoudingsgewijs best wel wat hoogtemeters. Leuk afwisselend landschap met conditionele en technische uitdagingen. De mountainbike route van Epen is zeker een zeer interessante ronde! Kijk maar eens naar het gezellige hoogteprofiel. Het ligt wat verder van Valkenburg af. Je zult er dan met een auto naar toe kunnen of over de weg met de mtb of proberen onverhard ter plaatse te komen. De Trans-Limburg mtb-drie daagse kom ook in dit gebied en dan natuurlijk >95% onverhard:)

Moutainbike routes zuid limburg hoogteprofiel voorbeeld

Mountainbike route Gulpen

Voor de mtb route van Gulpen geldt hetzelfde als voor de Epen route. Vergelijkbaar terrein en ook eenn goede verhouding hoogtemeters en km’s. Het terrein stelt jezelf en je materiaal af en toe stevig op de proef. De beklimming langs La Rocca naar boven is ook wel legendarisch te noemen. Zeker de laatste 50 mtr. Pfff. Zeker een aanrader voor de fanatiekelingen onder ons!

Mountainbike route Meersen

Ondanks wat asfalt km’s is de Meerssen route toch een interessante route. Zeker het gebied rondom de Bergse Heide is geweldig mooi. Hier kom je ook een kom tegen die de 30% aantikt. Leuk om bij bijvoorbeeld de Nachtegaal pauze te houden en lekker te lunchen. Het gedeelte achter het landgoed Vliek is technisch en uitdagend. Wat me wel altijd opvalt is dat deze route vaak heel erg lang nat blijft. Je verliest daarmee tractie en dat is lastig op sommige tricky technische afdalingen en ook bij de hele steile beklimmingen.
Hoe dan ook, is het best een pittige route.

Mountainbike route Valkenburg?

Helaas ontbreekt deze route in mijn favo lijst. De reden: Te veel asfalt en wellicht ken ik de route te goed om nog uitdagend gevonden te worden. Over all scoort deze route ook niet zo goed bij andere locals als zou moeten bij een plaats als Valkenburg. Eigenlijk een beetje Valkenburg wielerstad en MTB-Mekka onwaardig. Wellicht wordt deze route binnenkort aangepast!

 

Ben je een echte mountainbiker? Dan wil je zeker de bginnersfouten voorkomen. Lees daarom maar eens mijn artikel Beginnersfouten bij mountainbiken. 9 tips!

 

Eigenschappen van de mountainbike routes Epen, Gulpen, Vijlen, Margraten, Brunssum en Valkenburg

Limburg kent vele bosgebieden, bosjes en akkerlandgebied. Hierdoor zijn de routes niet dicht bij elkaar gelegen en zijn de verbindingswegen tussen de routes onderling vaak net niet hetgeen wat je zou willen. Stukken asfalt of gewoon oninteressant gebied. Helaas is het niet anders en moet je hier met de vaste routes rekening houden. Dat is ook de reden dat de routes relatief kort zijn. Zeker als je een hele dag wilt biken. Een beetje freewheelen is vaak ook lastig omdat je op heel veel plekken gewoonweg niet mag komen met je mtb en de boetes niet mals zijn. Een mogelijkheid om vanuit een plek drie dagen gevarieerd legaal te biken, is daardoor redelijk lastig (uitgesloten …) Op de pagina met alle vaste routes van Nederland kun je vast en zeker een keuze maken.

trans limburg mtb routes
Bordjes in overvloed, wat vrij rijden nogal beperkt.

 

Voorbereiding voor mountainbiken in Zuid Limburg, in en om Valkenburg

Mountainbike routes Valkenburg (en omstreken) bieden genoeg variatie en uitdaging. Je zult echter ook wat voorbereidingen moeten treffen. Hier in het kort een aantal praktische zaken. Doe er je voordeel mee.

Kaart of GPS routes

Als je graag aan de bak gaat ik Limburg, is het dus zaak dat je een goede mtb kaart aanschaft bij bijvoorbeeld VVV Zuid-Limburg
Of download je routes via vaste mtb routes.nl Als je dit niet goed voorbereid ben je veel tijd kwijt aan het vinden van de startpunten van de routes. Je moet er per fiets of auto vanuit Valkenburg naar toe navigeren en het zoeken e.d. kost veel tijd. Als het geregend heeft, denk dan ook aan wat beschermende doeken voor in je auto of kleed je om voordat je instapt in die mooie nieuwe auto van je vriendje

trans limburg mtb routes valkenburg
Nou ja, zo erg wordt het nou ook weer niet 🙂

.

Hotel in Valkenburg

Wat daarnaast belangrijk is, is dat je een leuk hotelletje zoekt, bijvoorbeeld Hotel Janssen Dit gezellige hotel is niet duur en gelegen ín het centrum van Valkenburg aan de ingang van de straat met alle terrasjes en restaurantje. Ok, en vlak bij de kroegen 🙂  De fietsen kan je hier veilig in de kelder stallen. Het is overigens heel belangrijk om je dure bike in Valkenburg veilig te kunnen stallen. Yvonne, de eigenaresse maakt overigens graag een heerlijk koolhydraatrijk ontbijtje voor je. De kamers hebben (op aanvraag) eenpersoons bedden beschikbaar. En de prijs is super aantrekkelijk!

Welke mountainbike banden in Valkenburg

De keuze van de juiste banden is vaak de helft van het plezier. Ik kan je aanraden om in zowel de zomer als de winter te kiezen voor een voorband met een stevig profiel. Goede noppen is voor het insturen op onze ondergrond essentieeel. Vaak wat losse kiezel in een bocht of wat veel druk op de voorvork bij een bocht in een afdaling kan ervoor zorgen dat je in de problemen komt.
Wat de achterband betreft; bij droog weer is een Racing Ralph, Rocket Ron van Schwalbe of een Fasttrack of Renegade van Specialized een goede optie. Maar ook Maxxis is top. Zelf rijd ik met een Maxxis Ikon achter en een Ardent vóór. Super combinatie.

Tubeless mountainbike rijden in Limburg is wel haast een must. Waarom?

Veel landbouwers gebruiken als vee-afscheiding of gebiedsafscheiding gebruik van een natuurlijk product. De meidoornhaag. Deze fantastische haag is kenmerkend voor het Limburgse landschap, maar is ook de reden voor heel veel ergernis.

Kijk maar eens naar dit plaatje.

mtb routes limburg
Ai, de meidoorn maakt geen vrienden

Zie je de doorns? Nou, ik kan je vertellen: deze zijn unstoppable! Deze “vrienden” gaan echt overal doorheen. Heb je een wandelschoen aan en je raakt zo’n door recht, gaat ie zo z’n volle lengte je zool in. Dus denk maar niet dat een mtb bandje hier weerstand aan zal bieden. Dus veel lekke banden als de meidoornhaag net gesnoeid is. In de zomer wordt deze haag gesnoeid. Maar niet overal gelijktijdig. De doorns blijven overigens bij droog weer nog weken lang venijnig scherp. Dus altijd ellende? Nee, niet altijd. Soms weken geen problemen, dan weer bij elke ronde twee keer plat 🙁 Wat te doen dan? Do zoals de locals. Rijd met latex. Ofwel tubeless ofwel een met latex gevulde binnenband.

Full suspension of hard tail?

Vaak krijgt Trans Limburg de vraag of je per se een full suspension nodig hebt om in Limburg te rijden. Mijn antwoord is dan altijd: nee. Een hardtail kan uitstekend. Wel is het zo dat een full suspension mtb je meer comfort biedt op langere dagen. Op technische stukken heb je vaker wat meer tractie met een full suspension, maar ene hardtail is vaker weer wat lichter. Er kan meer kapot gaan aan een fs dan aan een ht, wat ook een nadeel kan zijn. Maar om heerlijk te biken in Limburg is het zeker niet nodig om een fs te hebben.

 

MTB routes Zuid Limburg gecombineerd tot de unieke mountainbike route van Trans Limburg

Als fanatiek mountainbiker weet ik dat wij allemaal van stof, zand, modder, gras en grint houden. En ook hoe zeer we asfalt zo veel als mogelijk willen vermijden. Het heeft dan ook heeeeel wat kilometers gekost om voor Trans Limburg een route te maken die de regels respecteert én een fantastische ervaring biedt qua mountainbike route. In overleg met Staatsbosbeheer, onder het genot van een kopje koffie in de Schaapskooi van het Gerendal kreeg ik precies uitgelegd waar wel en niet gereden mag worden en ook waarom dat niet mag. Heel interessant om het verhaal eens van die kant te horen. Met deze kennis ben ik aan het werk gegaan en heb een unieke drie-daagse route ontwikkeld die (zo veel mogelijk …  🙂 ) met ieders wensen rekening houdt. De Trans Limburg is een geweldige  belevingsroute geworden; mountainbike routes limburg pur sang!

 

Trans Limburg 200km en 400 hm. Drie dagen genieten!

Valkenburg vormt voor deze mountainbike route door Limburg de uitvalsbasis. Om te zorgen dat je niet steeds over dezelfde stukken moet, of nog erger, kilometers asfalt moet overbruggen is er gekozen om twee nachten op de route te verblijven. Alleen zó haal je elke fantastische mountainbike kilometer uit je weekend. De mountainbike routes van Trans Limburg kun je hier bekijken. Elk jaar bieden we zo’n 15 weekenden aan om te komen genieten van deze uniek mountainbike route vanuit Valkenburg. Het hele programma vind je hier.  De routes zijn gevarieeerd, gaan over glooiend en regelmatig pittig terrein. De mountainbike route kent fantastische vergezichten en laat zowel adrenaline als melkzuur regelmatig stromen! Navigeren doe je zelfstandig op GPS. We hebben voor elke groep een leentoestel van Garmin

Paklijst voor een geweldig weekend mountainbiken in Limburg

Wat neem je nou eigenlijk mee als je een paar daagjes gaat biken? Niet te veel, niet te weinig. Voor onze Trans Limburg mountainbike deelnemers stelde ik een handige pdf samen met alle route informatie, maar ook een inpaklijst en reparatietips. Hier kan je het bestand gratis downloaden

Heel fijn als je dit artikel wilt delen

Klik svp in de rechter zijkant en deel via fb , twitter, etc..

Mountainbiken in Zuid Limburg;  wat neem je mee?

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan de tips over moutainbiken in Zuid Limburg en Valkenburg, de mountainbike routes van Limburg, en wellicht heb ik je warm gemaakt voor je eerst Alpen avontuur. Hoe dan ook, ik wens je fantastisch veel mtb plezier.
Heb je vragen of suggestie’s. Stuur me maar een mailtje of bel me. De contactgegevens staan hier.